okt, 2018

04okt18:0019:30Predavanja o znanih Kamničanih - Franc Pirc, sadjar in Minodee18:00 - 19:30 samostan Mekinje, Polčeva pot 10, Mekinje, 1241 Kamnik Izvajalec: mag. Vanda Rebolj

Podrobnosti dogodka

Predavanje je prvo v nizu tematskih predavanj ge. Vande Rebolj o znanih Kamničanih, s katerimi želimo le-te približati občanom Kamnika in drugim, ki jih tema zanima.

Prvo predavanje bo lahkoten sprehod z besedo in izvirnimi slikami skozi življenje sadjarja in misijonarja Franca Pirca, ki se je rodil v Kamniku l. 1785. V svojem dolgem življenju je bil duhovnik, učitelj, sadjar in misijonar. S knjigo Kranjski vrtnar velja za začetnika slovenske strokovne literature, njegova rimana proza pa prispeva h kroniki časa in razgrinja izjemno občutljivo dušo. Pri skoraj petdesetih se je zaradi ovir v domovini podal čez lužo v misijonarsko službo ob Velikih jezerih (Minnesota). Pisal je, da mu je tam lepo, a čutimo tudi grenkobo.  Med indijanskimi staroselci se je lotil razvoja gospodarstva in inkulturacije po evropski meri. Spodbujal je priseljevanje Evropejcev, zlasti z nemškega področja, nekaj tudi s Kranjskega. Mehak pri metodah pokristjanjevanja ter zaradi širokega razumevanja misijonarstva ni bil vedno v soglasju s škofom Baragom, pa tudi v domovini njegovih vabil na bogato nikogaršnjo zemljo v ameriških prostranostih niso cenili. A njegova zapuščina je izjemna. V Minnesoti ga še danes častijo kot “očeta države” zato ima tam številne pomnike. Po njem se imenujejo mesto Pierz, šole in drugi objekti. O njem spoštljivo pišejo tostran in onstran luže, zato si zasluži pozornost tudi v rojstnem Kamniku, kamor se je vrnil  l. 1873, nato pa je zadnja leta življenja preživel v Ljubljani.

Udeležba na delavnici je brezplačna.

 

 

Več info

Ura

(četrtek) 18:00 - 19:30

Lokacija

samostan Mekinje

Polčeva pot 10, Mekinje, 1241 Kamnik

X