mar, 2019

06mar18:0019:30Predavanja o znanih Kamničanih - največji umi na Kamniškem v 18. stoletju18:00 - 19:30 samostan Mekinje, Polčeva pot 10, Mekinje, 1241 Kamnik Izvajalec: mag. Vanda Rebolj

Podrobnosti dogodka

Predavanje je tretje v nizu tematskih predavanj ge. Vande Rebolj o znanih Kamničanih, s katerimi želimo le-te približati občanom Kamnika in drugim, ki jih tema zanima.

Odgovora na vprašanje, kaj je v 18. stol. na Kamniškem botrovalo množici široko uveljavljenih  ljudi, nimamo. Vplivni položaj matere kot vzgojiteljice otrok, zavzeti duhovniki, cenjeno mecenstvo, izobraženi plemiči in visoka cena znanja se zdijo za to odlično seme. S kratko predstavitvijo življenja in dosežkov, pomembnih ne le za Kamnik z okolico, ampak mnogo širše, se bomo najprej sprehodili med filologi in književniki, ki so prispevali k obstoju in uveljavljanju slovenščine in s tem slovenskega naroda. Za višje ravni kulturnega ustvarjanja so zaslužni glasbeniki in likovniki, ki so v našem mestu domačini ali pa so prišli vanj ustvarjat zaradi vzpodbudnega okolja. Motor razvoja intelektualnih potencialov so bili tudi napredni duhovniki in redovniki, ki so spodbujali nadarjene otroke. Pa tudi učitelji ter šolniki in seveda meceni, ki so jim materialno omogočili razvoj. Na pragu industrijske dobe ne bomo spregledali dobrih gospodarjev in gospodarstvenikov ter  razumnikov, ki so odšli v svet in delovali v znanosti. Večina od  triintridesetih predstavljanih umov je obogatila svoj čas v več vlogah. Zaradi omejenega časa jih bomo s sliko in besedo predstavili le površinsko. Nekoliko temeljiteje pa največje iz tega časa: Maksimiljana Raspa, Petra P. Glavarja, Jakoba Zupana in Jurija Japlja ter za dodatni ščepec dobre volje še edino žensko, prodorno in pogumno Dorotejo Gallenberg.

Udeležba na delavnici je brezplačna.

 

 

Več info

Ura

(Sreda) 18:00 - 19:30

Lokacija

samostan Mekinje

Polčeva pot 10, Mekinje, 1241 Kamnik

X