jun, 2019

19junij19:1520:00Predstavitev pravljice Vita avtorja Tomaža Schlegla19:15 - 20:00

Podrobnosti dogodka

Vljudno vabljeni na predstavitev pravljice Vita, avtorja Tomaža Schlegla, v sredo, 19. junija ob 19.19 v veliki obnovljeni dvorani samostana Mekinje!

VITA

Ilustrirana pravljica

AVTOR

Tom. Schlegl

NASTOPAJO

Vita, Čuk, Mavrični ptič Peter Schlegl, Kivi, Kaki in Čili

VSEBINA

Ob vznožju velikanskega drevesa sta se dan za dnem igrala Vita in Čuk. A zaradi večnega deževja je Čuk vse bolj in bolj slabel. Nekega dne je obležal. Ozdravil bi ga lahko le še čarobni cvet, ki raste v zlati krošnji velikanskega drevesa. Če se želi še kdaj igrati s Čukom, mora Vita poiskati čarobni cvet. Pot v neznano pa je polna nepredvidljivosti …

ILUSTRACIJE

Knjiga vsebuje 26 avtorskih ilustracij, ki so v originalu samostojne slike dimenzij 50 x 70 cm in so izdelane v akrilni tehniki z elementi zlate barve. V oblikovni zasnovi knjige se odraža avtorjev arhitekturni pristop, kjer ilustracije na izviren način prehajajo ena v drugo. Na koncu knjige bralec ugotovi, da je pravzaprav na začetku …

SPOROČILO

Pripoved izpostavlja vztrajnost glavne junakinje, obenem pa oživlja tisto vrednoto, ki je v današnji vse preveč egocentrični družbi najbolj zapostavljena. Življenje nam namreč vrača samo tisto, kar dajemo drugim.

ZANIMIVOSTI

Knjiga je primerna za otroke od 2. do 107. leta starosti.  V didaktičnem pogledu se lahko otrok preko nje na zabaven način uči osnovnega štetja ter osnovnih pravil geometrije. V zgodbi se pojavljajo števila kot so 3, 5, 10, 30, 300, ki imajo v mitologiji, numerologiji ali matematiki simbolni pomen, kar bo zanimalo starejše.

O AVTORJU

Arhitekt Tom. Schlegl je svojo nadarjenost za risanje in slikanje pokazal že v zgodnji mladosti. Čeprav se je poklicno usmeril na področje urbanizma in arhitekture, je likovna umetnost ostala njegov privilegij, s katerim izraža svoj pogled na življenje in svet, v katerem živi(mo). Poleg občasnih slikarskih razstav, ki obiskovalca nikoli ne pustijo ravnodušnega, avtor že več kot 20 let redno vsak teden objavlja svoje aktualne in kritične karikature v reviji Zarja.

SODELUJOČI PRI PROJEKTU

Marta Zabret, profesorica, pisateljica in kolumnistka,

Silva Vovk Kete, arhitektka, vodilna grafična oblikovalka na Primorskem,

Urška Lenščak, arhitektka, glavna gonilna sila pri projektu,

Žare Kerin, vrhunski grafični oblikovalec, prejemnik vrste nagrad za oblikovanje knjig,

Noah Charney, pisatelj in umetnostni zgodovinar

Urška Charney, prevajalka

Zoran Triglav, lektor

Več info

Ura

(Sreda) 19:15 - 20:00

X