nov, 2019

09nov19:0021:00Večer stanovskih pesmi PSPD Lira z gostom Janijem Kovačičem19:00 - 21:00 samostan Mekinje, Polčeva pot 10, Mekinje, 1241 Kamnik Izvajalec: PSPD Lira

Podrobnosti dogodka

Posebno mesto v vokalni glasbi imajo stanovske pesmi. Besedo stan lahko razumemo v najširšem pomenu in tako med stanovske pesmi uvrstimo vse, kar je povezano z raznimi skupinami ljudi, ki jih karkoli povezuje. Največkrat so to dejavnosti, poklici, stroka in družbeno mesto, npr. samskost, vdovstvo, starost …

Ena takšnih pesmi, ki povezuje široko razumljene stanove, je ljudska Pesem raznih stanov, ki jo je zapela Neža Ahčin, priredil pa Franc Kramar. V njej so kmetič, fantič kot kosec, dekle kot žanjica in starček.

Ljudje istih poklicev so se že davno bolj ali manj radi povezovali. V srednjem veku so se združevali v cehe. V škofjeloškem pasijonu so omenjeni lončarji, peki, krojači, mesarji, kovači, kolarji, tkalci idr. Mimogrede – v Londonu je bil leta 1472 ustanovljen tudi ceh glasbenikov. Sicer pa so združenja sorodnih poklicev že zelo stara. Pri starih Rimljanih je bilo znano združenje ladijskih prevoznikov corpus naviculariorum.

Tem tradicionalnim »cehovskim« poklicem smo dodali še pesmi drugih, nekdaj razširjenih poklicev ali dejavnosti, npr. mlinar in pastir, dodali pa smo tudi nekaj sodobnih, bolj »obrtniških« poklicev kapitana, šoferja in gasilca. Na koncu pa bomo skupaj z Janijem Kovačičem zapeli njegovo priljubljeno pesem o problemu dela z naslovom Delam.

Vstop prost, prostovoljni prispevki.

Več info

Ura

(Sobota) 19:00 - 21:00

Lokacija

samostan Mekinje

Polčeva pot 10, Mekinje, 1241 Kamnik

X