Sanjska poroka

V naročju kamniških planin, v neposredni bližini središča mesta Kamnik, že 700 leto ponosno stoji Mekinjski samostan, ki s svojo mogočnostjo mami poglede obiskovalcev mesta, domačinom pa pogled nanj prikliče v spomin sestre uršulinke, ki so ga nedavno zapustile in ga izročile Občini Kamnik kot darilo. Ker želimo, da čim več ljudi ob pogledu ali ob misli nanj doživi prijetne spomine, odpiramo vrata bodočim mladoporočencem in vas vabimo, da v mogočnem samostanskem poslopju skupaj spišemo nepozabno poročno pravljico, ki vaju bo spremljala v vajini sreči do konca vajinih dni.

 

Samostan Mekinje leži le streljaj od središča mesta Kamnik in že stoletja s svojo podobo sooblikuje mestno panoramo. V svoji bogati 700-letni zgodovini je kompleks doživljal vzpone in padce. Prvotni grad grofov Gallenbergov je leta 1300 postal samostan klaris, ki so v samostanu preživele vse do reforme razsvetljenih vladarjev, ko je leta 1782 cesar Jožef II. z dekretom samostan razpustil. Vse do prihoda uršulink leta 1903 je stavba spreminjala namembnost. S prihodom redovnic je samostan ponovno oživel. Sestre so skovale tesno vez z okoliškimi prebivalci, imele so šolo in tudi po nacionalizaciji samostana so prostorsko omejene vztrajale v Mekinjah. Po nacionalizaciji leta 1990 so začele skrbno obnavljati samostan in mu vdihnile novo življenje, vendar je bila škoda, storjena v preteklih desetletij velika in sanacija  prevelik finančni zalogaj.

Pisalo se je leto 2016, ko so po več neuspešnih poskusih prodaje uršulinke samostan podarile Občini Kamnik, ki je v namen upravljanja z dragocenim darilom ustanovila javni zavod.

Javni zavod za kulturo Kamnik se trudi nadaljevati 700-letno tradicijo. Projekt Preobrazba, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, pomeni prvi korak k obujanju delovanja v javno dobro. Obnovljene dvorane in atrij ter manjše obnove sob za prenočevanje nudijo edinstven prostor za kulturne, izobraževalne in turistične prireditve.

S ponosom pa v letošnjem letu odpiramo svoja vrata tudi mladoporočencem, ki si želijo svojo zakonsko srečo zapečatiti v romantičnem ambientu nekdanjega samostana, kjer se namembnost preteklih stoletij odraža v neizmerni mirnosti in spokojnosti, ki žari iz starih zidov in napolni sleherni prostor. S številnimi obnovljenimi dvoranami, profesionalno kuhinjo, pravljičnim atrijem, lastno kapelo in ogromnim vrtom vam celoten kompleks zagotavlja magično vzdušje in zadovolji vsakršno željo.

Vabimo vas, da nas obiščete in se vsaj za hip prepustite mistični mirnosti, ki prevzame vsakega obiskovalca!

Foto: https://moj-foto.si/

Rezervirajte poročno lokacijo

X