Javno vodstvo po samostanu Mekinje in predstavitev nove večnamenske dvorane

Javno vodstvo po samostanu Mekinje in predstavitev nove večnamenske dvorane

Včeraj, 10. aprila 2024, se je v samostanu Mekinje odvijalo javno vodstvo po samostanu in predstavitev nove večnamenske dvorane. Vodenje je prevzel koordinator kamniške kulture Javnega zavoda za kulturo Kamnik Goran Završnik, dogodku pa sta prisostvovali tudi podžupanja Romana Učakar in direktorica Javnega zavoda za kulturo Kamnik Irena Gajšek.

   

Obiskovalci so sprva ogledali novo večnamensko dvorano za izvedbo kulinaričnih in drugih delavnic v samostanu. Predstavila ga je direktorica Javnega zavoda za kulturo Kamnik Irena Gajšek in med drugim poudarila, da so prostor obnovili in opremili v okviru projekta LAS Znanje preteklosti za zdravo prihodnost, in sicer s sodobno kuharsko opremo, namenjeno kuharskim in kulinaričnim dogodkom. Udeleženci delavnic se bodo lahko seznanili s starimi sortami sadja, pridobili osnovne veščine gojenja dreves, denimo cepljenja, in se podali na razburljivo pot tradicionalne kulinarike, povezane s pridelanimi sadnimi sortami. Da ta pot ne bi potonila v pozabo, bo ob koncu projekta javnosti na voljo zloženka, v kateri bodo zbrani tradicionalni »sadni« recepti. Zbiranje receptov se je sicer pričelo odvijati že lansko jesen, tako s pomočjo šol, ki delujejo na območju LAS, kot s pomočjo članic Društva podeželskih žena Moravče. V zloženki bodo brez dvoma zasijali tudi recepti, ki so jih ohranile sestre Uršulinke. Z letošnjim marcem je stekla tudi krovna dejavnost projekta, zasaditev starih udomačenih in avtohtonih vrst sadnega drevja. Kot je pojasnil Valentin Zabavnik, predsednik Sadjarsko-vrtnarskega društva Tunjice, so v samostanskem sadovnjaku zasadili 22 dreves – 8 jablan, 9 hrušk, 2 kakija, 2 marelici in 1 figo.

   

Po poteh samostana nas je nato v nadaljevanju vodil koordinator kamniške kulture Javnega zavoda za kulturo Kamnik Goran Završnik. Sledil je ogled zeliščnega vrta, ki je bil urejen v letu 2021, in sicer v okviru projekta Samostan – mesto srečevanj. Vrt je namenjen vzgoji raznovrstnih zelišč in izobraževanju, seminarjem, šolam in skupinam z namenom poudariti pomembnost narave in naravnih pripravkov v našem življenju. Poleg vrta je sušilnica in predelovalnica, v kateri pripravljajo zelišča za lastno blagovno znamko Doroteja. Izdelki blagovne znamke so v letu 2023 s strani LS Srce Slovenije dobili znak kakovosti.

   

Ogledali smo si kapelo in si nekdanje prostore klaris in uršulink ter imeli priložnost videti tudi bolj skrite kotičke samostana, med katerimi je prav gotovo atelje kamniškega umetnika Dušana Sterleta in kamniškega restavratorja Matevža Sterleta.

   

Zanimiv je bil ogled spominskih sob klaris in uršulink. Slednja je po izgledu originalna, klariška pa zaradi časovne oddaljenosti in posledično umanjkanja pristnih predmetov prikazuje celico današnjih klaris.

Obiskovalci pa so si imeli priložnost ogledati obnovljeno nekdanjo klariško jedilnico in danes pogosto zasedeno Veliko dvorano (drugi uradni prostor za sklepanje porok v občini Kamnik) ter namestitve, v kateri je možna nočitev. Za slednje je bilo poudarjeno, da se Javni zavod za kulturo Kamnik usmerja tudi v kulturni turizem in je vedno več povpraševanja po najemu za potrebe različnih vaj različnih kulturnih društev in zavodov. Gre za največjo obnovo samostana, ki je potekala v okviru projekta projekta Preobrazba.

   

Ob zaključku je sledil še ogled razstave, ki prikazuje Življenje in delovanje za samostanskimi vrati. Klarise in uršulinke v Mekinjah, ki so jo v Javnem zavodu za kulturo Kamnik pripravili v 2021 v okviru projekta Samostan – mesto srečevanj.  Mekinjski samostan je v svoji zgodovini tri pomembna časovna obdobja: obdobje klaris (1300 – 1782), obdobje brez redovnih skupnosti (1782 – 1902/03) in obdobje uršulink (1902/03 – 2016). Ves čas je imel pomembno vlogo v kulturnem, verskem, upravnem in gospodarskem življenju kraja Mekinje in širšega lokalnega območja. Z razstavo širši javnosti predstavljajo del te bogate zgodovine kot prepletanje skoraj 500-letnega življenja kontemplativnega reda klaris in pozneje več kot 100-letnega delovanja vzgojno-izobraževalnega reda uršulink. Ogled razstave je možen med tednom vsak dan po prehodnem dogovoru (ogled je brezplačen).

Vljudno vabljeni, da si več o samostanu Mekinje preberete na njihovi uradni spletni strani TUKAJ ter spremljate obvestila o javnih vodstvih, ki se odvijajo predvidoma enkrat mesečno ob sobotah.

Vljudno vabljeni k ogledu prireditev ob letošnjem prazniku Občine Kamnik. Podrobnejši program z opisom prireditev si lahko ogledate TUKAJ.

Dobrodošli v Kamniku – Maistrovem mestu.

Besedilo in fotografije: Občina KamnikX