Koledniško voščilo je prineslo praznično vzdušje v Mekinjski samostan

Koledniško voščilo je prineslo praznično vzdušje v Mekinjski samostan

 

Kar en dan je trajalo, da je vzhičenost popustila in je lahko nastala novica o dogodku, ki ga je gostila velika obnovljena dvorana samostana v Mekinjah. Z občutkom miru, topline, veselja in sreče so v torek, 17. 12., obiskovalci zapustili naš enkraten spomenik. Kranjski furmani so namreč ta večer s koledniškimi pesmimi ter godčevskimi vižami predstavili skoraj pozabljen, v zadnjem času pa pogosto obujan običaj, ki je nekdaj v praznično vzdušje ogrnil cele vasi in združil vaščane v veselem pričakovanju.

Mekinjski samostan je gostil oddajo Slovenska zemlja v sliki in besedi, ki jo že več kot štiri desetletja pripravlja Prvi program Radia Slovenija. Vsi tisti, ki se nam niso mogli pridružiti, so kolednice lahko poslušali preko radijskih sprejemnikov, vendar smo samo prisotni na dogodku lahko videli vso enkratnost koledovanja. Simona Moličnik, ki oddajo pripravlja, je skozi pogovor s člani predstavila Kranjske furmane in njihovo delo, medtem ko je njihova pesem približala mističnost veselega decembra, kakršnega so poznali nekoč.

Že njihov prihod med številne obiskovalce v dvorani z veslo, poskočno vižo, pospremljeno s hruščem in truščem ter veselim vriskanjem, je obljubljal enkraten večer. Po nekaj kolednicah je sledil pozdrav: »Mi vam voš’mo novo leto! Tristo blag’rov, 300 sreč, da b’ b’li srečni in veseli, brez vseh nesreč!« Nato smo spoznali glasbila, s pomočjo katerih poleg pesmi, koledniki prinašajo srečo in odganjajo zlo: kontrabas, violino, klarinet, harmoniko in priložnostna ropotala; največ pogledov med vsemi inštrumenti je seveda pritegnil t. i. hudičev boben. V nadaljevanju smo v pripovedi  pobliže spoznali tudi potek koledovanja in slišali še več kolednic, ki  so z vokalno polnozvočnostjo večglasnega moškega petja dosegli svoj namen: prinesli so mir in veselje.

Ob koncu je sledilo še pravo presenečenje, ki ga poslušalci preko radijskih sprejemnikov niso bili deležni: oddaja se je zaključila s plesom in tako napovedala začetek veselega decembrskega rajanja!

Avtorica fotografij: Nika Rožanc

 

 

 

 



X