Mekinjski samostan je bogatejši za 13 novih vodnikov

Mekinjski samostan je bogatejši za 13 novih vodnikov

Z letošnjim letom je Javni zavod Mekinjski samostan odprl vrata tudi za oglede samostana in župnijske cerkve, nekoč neločljivega dela samostanskega življenja. Ker želimo obiskovalcem zagotoviti kakovostno in prijetno predstavitev našega enkratnega kulturnega spomenika v vsakem trenutku, smo se povezali z Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik ter pripravili predavanje za lokalne vodnike.

Povabilu na izobraževanje, ki je potekalo zadnjo majsko soboto, se je odzvalo 13 vodnikov (kakšno naključje – prvotni samostan je bil ustanovljen za 13 redovnic!). Z zanimanjem so poslušali predavanje največjega poznavalca zgodovine samostana v Mekinjah, dr. Damjana Hančiča. Ob upoštevanju vladnih predpisov za preprečitev širjenja koronavirusa smo 2 uri srkali razlago o zgodovini od ustanovitve samostana v letu 1300 do odhoda uršulink v letu 2015, nato pa še 2 uri raziskovali zanimive kotičke v samostanu in nekdanji samostanski, danes župnijski cerkvi.

Ker je bila količina podatkov ogromna, prav tako kot je velik samostan, bomo na željo vodnikov izvedli še praktičen primer vodenja po samostanu, kakršen se že izvaja. Verjamemo, da bomo z vodniki, ki so se udeležili izobraževanja, dobili nove glasnike o veličini in pomenu samostana v Mekinjah!



X