MEKINJSKI SAMOSTAN POSTAJA MESTO SREČEVANJ

MEKINJSKI SAMOSTAN POSTAJA MESTO SREČEVANJ

Samostan v Mekinjah se vse bolj utrjuje kot pomemben kulturni steber Kamnika in kot priljubljena turistična destinacija. K temu zagotovo prispeva tudi uspešna prijava projekta Samostan – mesto srečevanj na 1. Javni poziv za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Srce Slovenije v letu 2020 za sklad EKSRP.

S sodelovanjem treh partnerjev – Javni zavod za kulturo Kamnik, Občina Kamnik in Vrt zdravilnih rastlin d.o.o.,  se razvija povsem nova, inovativna ponudba. Po dokončni potrditvi projekta smo začeli urejati in zasajati zeliščni vrt, ki ga snuje in nad njim bedi Sabina Grošelj, Vrt zdravilnih rastlin d.o.o. Pri tem ji pomagajo javni delavci Občine Kamnik in prostovoljci, ki pod vodstvom mentorice Simone Pirc Jenko delujejo v okviru Kovačkovega inštituta za pravo, socialne zadeve in izobraževanje.

 

Z ureditvijo in zasaditvijo zeliščnega vrta bo samostan svojim gostom že v letošnjem poletju ponudil lastne zeliščne napitke, čaje in zeliščne namaze, s štirimi tematskimi delavnicami v jesenskem času pa bo zainteresirane naučil osnov zeliščarstva. S tem bo narejen tudi prvi korak k lastni blagovni znamki Doroteja, poimenovani po nekdanji mekinjski opatinji Doroteji Sidoniji Gallenberg (1664 – 1725). Izdelki, združeni v novo blagovno znamko, bodo prihajali iz lokalnega okolja LAS Srce Slovenije in bodo v prvi fazi osredotočeni na zeliščne izdelke, v prihodnosti pa se bo v njej združilo tudi rokodelsko znanje in dobrote okoliških pridelovalcev.


Doroteja Sidonija Gallenberg, mekinjska opatinja, Neznani avtor, 1. pol. 18. st., Narodna galerija, Ljubljana

Več kot 720-letna zgodovina samostana bo predstavljena na razstavi, ki bo prikazala  prepletanje skoraj 500 letnega življenja kontemplativnega reda klaris in pozneje več kot 100 letnega delovanja vzgojno-izobraževalnega reda uršulink. Razstava bo skozi sodobne interaktivne pristope pri oblikovanju predstavitve zgodovinskih dejstev obiskovalcu približala oba redova in mu ponudila enkraten vpogled v zanimivo življenje redovnic.


Mekinjske uršulinke z gojenkami, 1919/20 Uršulinski samostan Ljubljana

Projekt Samostan – mesto srečevanj sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.



X