Prikaz obrezovanja sadnega drevja znova privabil množico slušateljev

Prikaz obrezovanja sadnega drevja znova privabil množico slušateljev

Dan po Sv. Valentinu so se vrata samostana v Mekinjah ponovno odprla ljubiteljem sadjarstva in prvih zgodnje-spomladanskih del v sadovnjakih in vrtovih. Tako kot lansko leto je svoje znanje in izkušnje zbrani 150 glavi množici delil dr. Jan Bizjak, član Sadjarsko-vrtnarskega društva Tunjice, ki je s svojim znanjem in izkušnjami, predvsem pa jasno in preprosto razlago z vsemi informacijami oborožil novo generacijo ljubiteljskih sadjarjev.

V petek so se vsi zaljubljenci navduševali nad valentinovim, medtem ko so se starejši spomnili, da ta dan praznuje Sv. Valentin. Dobro znan je pregovor, da Valentin, prvi spomladin (pomladni svetnik) – prinese ključ do korenin, zato se po starem kmečkem koledarju na ta dan začne prvo delo v vinogradih in na vrtovih. Sezono smo le dan po njegovem prazniku otvorili tudi v Mekinjskem samostanu. Dr. Jan Bizjak je najprej pojasnil, na kaj moramo biti pozorni že pri nakupu sadike ter kako jo pravilno posadimo. Izvedeli smo tudi, da vsaka vrsta sadja zahteva drugačno nego, ter drugačen pristop k obrezovanju. Po kratkem uvodu je sledil praktičen del, kjer smo spoznali, kako pravilno obrežemo posamezno vrsto sadnega drevja.

Lepo je bilo videti s kakšnim zanimanjem so zbrani udeleženci polne 3 ure spremljali prikaz opravil v sadovnjaku. Predvsem je bila navdušujoča sproščenost mladega in že uveljavljenega strokovnjaka, ki je marsikatero stvar povedal na povsem svoj, gorenjski način, tak kot ga ni moč dobiti v učbenikih.

Mekinjski samostan, oziroma njegov sadni vrt bo sčasoma dobil novo podobo, ki bo mnogim ljubiteljem pomenila kraj učenja in predvsem dobrega počutja.



X