Slovesnost ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra

Slovesnost ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra

Tudi letošnje leto smo 23. november, državni praznik, dan Rudolfa Maistra obeležili na drugačen način kot običajno, a vendarle nič manj s ponosom in spoštovanjem do dejanj generala Maistra in njegovih borcev. Glede na trenutno epidemiološko situacijo in navodila ter priporočila pristojnih institucij žal nismo mogli izpeljati osrednje slovesnosti na način, da bi si jo ogledala širša javnost, a smo v sodelovanju z Zavodom za kulturo Kamnik in s pomočjo video prenosa zaznamovali ta pomembni dan za Kamničanke in Kamničane, za Slovenke in Slovence. Na Trgu talcev smo pri Maistrovem spomeniku in spominskem obeležju njegovih borcev sprva položili cvetje, nato pa v samostanu Mekinje podelili spominska priznanja za zasluge pri ohranjanju spomina, sporočilnosti in veličine generala Maistra. Tam sta zbrane pozdravila gostitelj slovesnosti, župan Matej Slapar, in slavnostni govornik, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš. 

 

Z zavedanjem na pogumna dejanja, ki so tako zelo zaznamovala slovensko zgodovino, in z mislijo na veličino našega kamniškega rojaka, se je sprva na Trgu talcev odvijalo polaganje cvetja k spomeniku generala Rudolfa Maistra – Vojanova in spominskem obeležju njegovih borcev s kamniškega. Cvetje je k spomeniku položil župan Matej Slapar skupaj z načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem Robertom Glavašem in predsednikom Društva General Maister Kamnik Joškom Berlecem.

Dogodku so posebno noto dodale zastavonoše veteranskih in domoljubnih organizacij Občine Kamnik, v sestavi Društva general Maister Kamnik, Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik, Zveze veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda, Združenja slovenskih častnikov Kamnik – Komenda in Policijskega veteranskega društva Sever – odbor Kamnik, Častna enota Slovenske vojske in kvartet Orkestra Slovenske vojske.

 

V samostanu Mekinje je sledila osrednja slovesnost s podelitvijo spominskih priznanj za zasluge pri ohranjanju spomina, sporočilnosti in veličine generala Rudolfa Maistra. Poleg župana Mateja Slaparja in slavnostnega govornika, načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša so dogodku prisostvovali podžupana Bogdan Pogačar in Aleksander Uršič, podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra, občinske svetnice in svetniki, predsednica Zveze društev General Maister mag. Lučka Lazarev Šerbec skupaj s predsedniki in predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij Občine Kamnik ter današnji dobitniki Maistrovih priznanj.

 

Obiskovalke in obiskovalce, gledalke in gledalce, ki so sprva prisluhnili Zdravljici in pesmi Slovenec sem, je pozdravil gostitelj slovesnosti župan Matej Slapar, ki je med drugim dejal: »S ponosom in spoštovanjem do dejanj našega rojaka, generala Rudolfa Maistra in njegovih borcev, vas lepo pozdravljam na slovesnosti ob današnjem državnem prazniku. Neomajna borbenost in pogum osvoboditelja slovenske severovzhodne meje sta zaslužna, da se na območju slovenske Štajerske in Koroške še danes sliši slovenska beseda. Brez Maistrove odločnosti in narodne zavednosti bi se zgodovina naše države pisala povsem drugače, površina naše države bi bila veliko manjša. Dejanja brezkompromisnega vizionarja nas učijo, kako pomembno je, da smo kot narod nerazdvojeni ter verjamemo v cilje, ki smo si jih zadali. Za okrepitev narodne zavesti je pomembno, da smo enotni. Ravno sedaj je čas, ko je še posebej pomembno, da s svojo složnostjo dokažemo, da smo sposobni negovati medsebojno razumevanje in strpnost. Pri bistvenih vprašanjih glede razvoja in obstoja naroda, bodimo torej vedno enotni, še posebej ko gre za ohranjanje našega ozemlja, za zdravja, za jezik, za kulturo in za naroda. Svojo naprednost in razvojnost bomo lahko le s sodelovanjem ponesli širom naših meja. Rojstno mesto Kamnik se je generalu Maistru večkrat poklonilo. V duhu ohranjanja njegovih zaslug je bil na Trgu talcev že leta 1970 postavljen spomenik. Prvi na Slovenskem, ki je posvečen generalu Maistru in njemu v čast. Poleg Društva General Maister Kamnik sporočilnost generala Maistra na številne mlajše generacije prenaša tudi naš Medobčinski muzej Kamnik, ki je letos skupaj s 15 slovenskimi muzeji, arhivi, knjižnicami, in ob izrednem deležu družine Maister, pripravil spletno predstavitev Rudolfa Maistra z nazivom Spletna Maistrova pot. Maistrova vojaška vloga in tudi njegovo umetniško ustvarjanje ter kulturno delovanje je dokaz, da je kultura odraz našega naroda in pomemben vidik naše identitete. Tudi v nadaljevanju slovesnosti bomo prisluhnili kamniški kulturi in ponosni smo, da Kamnik premore številne kulturnike, ki dajejo našemu kraju poseben pečat, kot je poseben pečat Sloveniji, naši domovini, pustil naš general Rudolf Maister – Vojanov. Iskrene čestitke ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra in srečno Kamnik – Maistrovo mesto.«

 

Slavnostni govornik, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš pa je zbranim namenil naslednje misli: »Danes je pomemben državni praznik, dan Rudolfa Maistra, ki ga tokrat praznujemo sredi trajajoče, in v zadnjem času posebej poostrene zdravstvene krize. Ko sem bil nazadnje tukaj, sicer v drugačni vlogi, so bile razmere glede tega bolj prijazne. Zavedam se, da bi se v drugačnih okoliščinah tu zbralo veliko več krajanov in drugih gostov, a nam zdravstvena situacija ne dopušča druženja v večjem številu. General Rudolf Maister je nedvomno pomembna osebnost v slovenski zgodovini in sodi v prve vrste tistih pogumnih in klenih Slovencev, ki so prispevali k temu, da je naš narod obstal in se razvijal ter na zadnje tudi izbojeval lastno državo. Prav Rudolf Maister je bil navdih Slovenske vojske v času osamosvajanja. Predvsem vam v Kamniku gre zahvala, da se spomin na tega velikega Slovenca in Kamničana ohranja ves ta čas.

Od leta 1924 ste za njegovo prepoznavnost v vašem kraju naredili veliko, naj omenim samo nekatere: postal je častni občan, središče mesta krasi njegov spomenik, izobraževalne ustanove nosijo njegovo ime. Vse pohvale in čast, ker ste obnovili njegovo rojstno hišo in uredili prvi samostojni muzej na Slovenskem, s stalno razstavo, posvečeno Rudolfu Maistru. Skratka, Rudolf Maister je v Kamniku prisoten na vsakem koraku. Z leti je v Sloveniji vedno več obeležij, kipov in drugih načinov spominjanja nanj. Tudi pred Ministrstvom za obrambo in Generalštabom Slovenske vojske imamo njegov spomenik. Strumen, ponosen general zre v daljavo in nas dnevno spominja, da smo Slovenci vedno bili in smo tudi vojaki. Zgledni vojaki. Res je, da je naša država relativno mlada z vidika njene državnosti, a Slovenci smo na tej naši grudi prisotni že zelo dolgo. V vsem tem času smo Slovenci večinoma bili bitke drugih – raznih cesarstev, imperijev in zavojevalcev. Od obdobja zedinjene Slovenije naprej pa smo se začeli zavedati, da je potrebo biti bitke tudi zase. Zadnja, v letu 1991, je bila tako povsem naša, za našo samostojnost, neodvisnost in suverenost. Prvo veliko bitko za Slovenijo je izbojeval prav Rudolf Maister. Zanimivo je, da se je mladi Rudolf že pri 18 letih odločil za vojaški poklic. Na to odločitev so zagotovo vplivale neugodne finančne razmere doma in vojaške pripovedi njegovega strica. Vemo, da sta ga najbolj navdušila za tako življenjsko pot tovariša, ki sta se vpisala v kadetnico eno leto pred njim. Kar se osebnosti tiče, pa je general Maister zagotovo vzgled odličnega vojaka in voditelja tudi za današnje čase.

Moram reči, da je njegova vsestranska in zelo izrazita osebnost magnet, ki vedno znova privlači. Slovenci imamo kar nekaj eminentnih osebnosti v naši zgodovini, ki so bile tudi ali pa predvsem vojaki. Naj omenim samo dva. Eden takih je baron Jurij Vega, ki je bil matematik, fizik, geodet, še marsikaj vmes, predvsem pa topniški častnik. Na konkretnih primerih po bojiščih širom Evrope je preizkušal svoje matematične izračune in tablice. Baron Andrej Komel plemeniti sočebran je bil organist, vzgojitelj in pisatelj predvsem pa vojak. Napisal je prva vojaška dela v slovenščini in tako pomagal mnogim slovenskim vojakom pri njihovi vojaški karieri v avstroogrski vojski. Tako je mimogrede nastala slovenska vojaška terminologija, ki je omogočila razvoj vojaške stroke v tujejezični vojski. Veliko izrazov, ki jih je prvič zapisal po slovensko prav on, uporabljamo še danes. Tisto, kar nas posebej povezuje in navdušuje pri generalu Maistru, je ravno dejanje, ki ga je izvedel na današnji dan. 23. novembra leta 1918 je Rudolf Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil, s tem dejanjem pa je k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja štajerske in koroške. Takratne politične odločitve niso podprle njegovega velikega uspeha. Ravno to napotuje na pomembnost imeti svojo državo in svojo vojsko. Imeti svojo vojsko pomeni biti vedno pripravljen na vse in se boriti za vsako ped zemlje in za vsakega posameznika. Slovenska samostojnost, neodvisnost in suverenost imajo korenine tudi v tem Maistrovem dejanju.

V Slovenski vojski nadaljujemo tradicijo generala Maistra. Pomeni nam vzor kot vojak, športnik, voditelj in ljubitelj literarne umetnosti. V času opravljanja vojaške službe je bil po mnogih slovenskih krajih in svoje domoljubje je najbolj izrazil v prelomnih trenutkih. Imeti svojo vojsko, ki je sposobna obraniti domovino, pa ni samo po sebi umevno. Da bi bili pripravljeni delovati v krizi in vojni se moramo pripravljati v miru. Biti moramo ustrezno opremljeni in usposobljeni ter motivirani. Naše pripadnice in pripadniki Slovenske vojske so prisotni na več lokacijah doma in v tujini. Redno se usposabljamo in pripravljamo za temeljne vojaške naloge, pa tudi za mnogo drugih, kadar nas potrebuje domovina, Evropska unija ali pa naši zavezniki v mednarodnih varnostnih organizacijah. Naša najnovejša dodatna naloga je pomagati v bolnišnicah v boju proti COVID-u. S svojo opremo, osebjem in znanjem Slovenska vojska vedno stoji ob strani slovenski državi. Tako kot v času Rudolfa Maistra je tudi danes pomembno, da se družba zaveda odgovornosti za skupno varnost in podporo lastni vojski. V zadnjem času je bilo sprejetih kar nekaj ukrepov, ki so v veliko pomoč Slovenski vojski. Teh ukrepov smo seveda veseli, saj nam omogočajo opremiti in usposobiti Slovensko vojsko na ustreznem nivoju. Spoštovani, iskrene čestitke ob prazniku, dnevu generala Rudolfa Maistra. Hvala, ker tako uspešno in vztrajno negujete spomin nanj in na njegove dosežke. Vaš someščan in naš Rudolf Maister je z zlatimi črkami zapisan v slovenski zgodovini, zato njegova dejanja ne bodo nikoli pozabljena. Srečno in zdravo vsem ter še enkrat hvala za vabilo.

 

Občina Kamnik, Zveza društev general Maister in Mestna občina Maribor so se v letu 2017 s podpisom listine tripartitnega sporazuma dogovorile o skupnem podeljevanju spominskega priznanja generala Rudolfa Maistra. Tako so župan Matej Slapar, podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra in predsednica Zveze društev »GENERAL MAISTER« mag. Lučka Lazarev Šerbec v nadaljevanju podelili priznanja za večletno delo oziroma za izjemne zasluge pri ohranjanju spomina, sporočilnosti ter veličine generala Rudolfa Maistra, ki so jih prejeli:

 

Prostor atrija samostana Mekinje so že pred slovesnostjo napolnili zvoki Mestne godbe Kamnik pod taktirko Martina Dukariča in lepa slovenska beseda Lane Bučevec.

 

V dvorani pa nam je spregovorila kamniška kultura v izvedbi Ane in Tomaža Plahutnika, Primoža Steleta in Lane Bučevec. Vezna beseda je pripadala Tonetu Ftičarju.

 

Besedolo: Občina Kamnik

Fotografije: Klemen Brumec



X