ZELIŠČNI VRT JE OŽIVEL V NOVI PODOBI

ZELIŠČNI VRT JE OŽIVEL V NOVI PODOBI

Včeraj, 2. julija, smo partnerji projekta Samostan – mesto srečavanj s ponosom otvorili zeliščni vrt, ki smo ga urejali celo pomlad in ga zasadili s preko 200 sadikami zelišč, grmovnic, vrtnic in zelenjave. Danes se ponosno ozelenjen in cvetoč bohoti, kot se je v času, ko so zanj skrbele, ga obdelovale in negovale sestre uršulinke. Na celodnevnem dogodku, z dvema vodenima ogledoma vrta, ob 10. in 17. uri, si je zeliščni vrt, sušilnico in razstavo zdravilnih rastlin ogledalo preko 100 obiskovalcev.

Ko je bila samostanska skupnost v Mekinjah leta 2015 uradno razpuščena in so redovnice odšle v druge matične samostane, je vrt na južni strani samostanskega kompleksa počasi, a vztrajno začel propadati. Nekdaj lepo urejene gredice je začel preraščati plevel, marsikatera rastlina je »podivjala« ali propadla. Z uspešno prijavo projekta Samostan – mesto srečevanj na 1. javni poziv LAS Srce Slovenije za  izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije razvoja  na območju LAS Srce Slovenije za sklad EKSRP so se začele izpolnjevati želje po obuditvi speče lepotice.

Še preden so se oblikovale in zasadile gredice, je bilo potrebno izravnati površino ter zamenjati zemljo. Partnerica projekta Sabina Grošelj, Vrt zdravilnih rastlin d.o.o., je izdelala idejno zasnovo razporeditve in zasaditve gredic, ki jih je v juniju ob pomoči javnih delavcev Občine Kamnik in prostovoljcev, ki delujejo v okviru Kovačkovega inštituta za pravo in socialne zadeve tudi uredila. Tako smo vrt lahko v petek pokazali javnosti.

Ob 10. uri se je začela slavnostna otvoritev. Najprej je navzoče pozdravil kamniški župan Matej Slapar, ki je predstavil projekt Samostan – mesto srečevanj in izrazil navdušenje nad uspešnim oživljanjem samostana, ki postaja vse bolj prepoznavna kulturna in turistična točka. Besedo je za njim prevzela direktorica Javnega zavoda za kulturo Kamnik, Irena Gajšek, ki je dejala: »Vrt je bil prej v slabem stanju, brez rastlin in popolnoma neurejen, a nam ga je z občinskimi javnimi delavci, prostovoljci in s pomočjo Sabine Grošelj uspelo ponovno urediti. Že Valvasor je namreč narisal oris vrta, ki je bil tukaj v času klaris.« Poudarila je, da je urejen vrt za samostan velika pridobitev, saj bo samostan izdelke iz zelišč ponujal tudi gostom, ki koristijo samostanske namestitvene kapacitete, velik del pa bo vključen tudi v nastajajočo lastno blagovno znamko Doroteja. Gradnja slednje namreč ravno tako poteka v okviru omenjenega projekta.

 

Sabina Grošelj je po uvodnem pozdravu poudarila, da je imela ogromno dela, saj je bilo najprej potrebno izravnati teren, šele kasneje se je lahko lotila zasnove. »Za samostanskim obzidjem me je pričakal zanemarjen travnik, teren je bil izredno neraven. Občasno je tu in tam cvetela kakšna vrtnica. Celoten vrt je bil brez oblike, pravih linij. Problem pri oblikovanju vrta je bila tudi razlika treh metrov med stavbo samostana in obzidjem po vsej dolžini,« je pojasnila.  Pri tem se ni pozabila zahvaliti vsem njenim pomočnikom – javnim delavcem in prostovoljcem.

Vrt ima osnovno zasnovo v obliki križa in je razdeljen na štiri dele. Na enem rastejo trajne zeliščne rastline v krožno oblikovanih, s prodniki ograjenih gredicah, na drugem semenčnice, na tretjem zelenjava, na četrtem pa ob stari vrbi, ki nudi prijetno senco obiskovalcem, uspeva jagodičevje. Posebno mesto na vrtu zavzema vrtnica. »Vodilo vrta ostaja kraljica vrtnica. Tu so bile od nekdaj in sama sem jih le razsadila po vrtu. Med njimi je tudi nekaj posebnih sort in čeprav se z njimi ukvarjam že dolgo časa, sem se z nekaterimi srečala prvič. Veliko je tudi sort, ki jih bomo uporabili za kozmetiko,« je dejala avtorica idejne zasnove in pristavila:  »Ker je vrt šele v nastajanju – zanimivo ga je opazovati in spremljati rastline, ki so bile posejane od prej in zdaj ponovno prihajajo na dan – bomo za potrebe delavnic manjkajoče rastline prinesli iz mojega vrta.«

Obiskovalci, ki so se udeležili vodenih ogledov, so poleg sprehoda med gredicami in ogleda sušilnice, kjer se sušijo in pripravljajo zelišča, lahko poizkusili tudi prve izdelke, pripravljene iz samostanskih zelišč: sadne sokove in zeliščne namaze, kakršnih so deležni ob zajtrku tudi gostje samostana.

Druženje med obiskovalci in partnerico projekta je trajalo tudi v popoldanskem času vse do začetka vodenja ob 17. uri, ki pa je pritegnil še več obiskovalcev kot dopoldanski dogodek. Vrata so se zaprla šele okoli osme ure.

Vse zainteresirane obiskovalce obveščamo, da je ogled vrta mogoč vsak torek med 10. in 12. uro do konca meseca oktobra. V jesenskem času bomo organizirali tudi delavnice, na katerih bodo slušatelji izvedeli vse o zeliščih, njihovi negi, času obiranja in načinih shranjevanja. Vabimo vas, da se ob tej priliki prijavite na prejemanje novic, da boste o vsem pravočasno obveščeni. Prijavni obrazec najdete na spletni strani https://samostanmekinje.si/.X