ŽIVLJENJE ZA SAMOSTANSKIMI VRATI. Klarise in uršulinke v Mekinjah

ŽIVLJENJE ZA SAMOSTANSKIMI VRATI. Klarise in uršulinke v Mekinjah

V okviru projekta Samostan – mesto srečevanj, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020, smo v Javnem zavodu za kulturo pripravili razstavo z naslovom Življenje za samostanskimi vrati. Klarise in uršulinke v Mekinjah. Slovesno smo jo v skladu z veljavnimi ukrepi odprli 22. 12. 2022.

 

Mekinjski samostan je imel v svoji zgodovini tri pomembna časovna obdobja: obdobje klaris (1300 – 1782), obdobje brez redovnih skupnosti (1782 – 1902/03) in obdobje uršulink (1902/03 – 2016). Ves čas je imel pomembno vlogo v kulturnem, verskem, upravnem in gospodarskem življenju kraja Mekinje in širšega lokalnega območja. Razstava širši javnosti predstavlja del te bogate zgodovine kot prepletanje skoraj 500 letnega življenja kontemplativnega reda klaris in pozneje več kot 100 letnega delovanja vzgojno-izobraževalnega reda uršulink.

Različnost obeh redov je simbolično prikazana z umestitvijo razstavnih eksponatov v dve sobi, ki sta zasnovani na dva različna načina. V prvi sobi je ustvarjeno okolje strogega reda klaris, kjer pa bo obiskovalec kljub zavezi k uboštvu opazil bogastvo razkošno življenje znotraj klavzure, medtem ko bo druga soba ponazarjala vzgojno izobraževalno in apostolsko dejavnost sester uršulink.

 

Muzej skozi sodobne interaktivne pristope pri oblikovanju predstavitve zgodovinskih dejstev obiskovalcu približa oba redova in mu ponudi enkraten vpogled v zanimivo življenje redovnic, ki je daleč stran od dolgočasnega, kot zmotno pomisli večina javnosti ob omembi redovnih skupnosti.

Več o otvoritvi si lahko ogledate na povezavi  https://www.kamnik.si/novice/Odprtje-razstave-Zivljenje-za-samostanskimi-vrati-Klarise-in-ursulinke-v-Mekinjah-22-12-2021

 

Razstavo si lahko ogledate po predhodni najavi na telefonski številki 031 392 158, po novem letu pa kadarkoli v času uradnih ur. Če želite vodeni ogled razstave, je željena predhodna najava.

 

Vodja projekta: Irena Gajšek
Priprava razstave: Katarina Mihelič
Priprava besedil: dr. Marija Jasna Kogoj in dr. Damjan Hančič
Pomoč pri interpretaciji vsebin: dr. Bojan Knific
Prostorska interpretacija, oblikovanje razstave in koncept razstavne grafike: Sanja Jurca Avci (avtorica) in Tomaž Budkovič (sodelavec)
Oblikovanje razstavne grafike: Dolores Gerbec
Oblikovanje svetlobe: Marjan Visković
Zvok in video oprema: Lambda, Stanislav Zdešar s.p.; Digital Studio/Slak d.o.o., Miha Mally
Maketa: Dušan Sterle
Repliki klopi: Brane Jašovec, Timar d.o.o.
Jezikovni pregled: dr. Marjeta Humar
Prevod v angleščino: Tom Smith
Fotografije: Arhiv uršulinskega samostana Ljubljana, Nadškofijski arhiv Ljubljana, Arhiv Republike Slovenije, Restavratorski ateljeje Mincina popravljalnica Kranj, Medobčinski muzej Kamnik, Narodna galerija Ljubljana
Videoposnetki: Arhiv uršulinskega samostana Ljubljana, Goran Završnik, Aduro d.o.o.
Interpretacija besedil: Lana Bučevec, Rok Kosec
Zvočni posnetki: Zavod Mladinski center Kotlovnica Kamnik, Kalle Nibbenhagen, XC637676 (dostopno na www.xeno-canto.org), Alexander Kurthy, XC108349, (dostopno na www.xeno-canto.org), Benoît Van Hecke, XC541811 (dostopno na www.xeno-canto.org), wikimedia.org.
Posebno se zahvaljujemo Župniji Mekinje in župniku Pavlu Piberniku.

Razstava je nastala v okviru projekta Samostan – mesto srečevanj, ki so ga sofinancirali Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020 in Občina Kamnik.

 



X