49. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine: 5. – 8. september 2019

49. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine: 5. – 8. september 2019

Največji etnološki festival v Sloveniji Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine bo letos potekal med 5. in 8. septembrom v Kamniku. Da bi posameznikom čimbolj približali oblačilno in kulturno dediščino bo odprtje dveh od štirih razstav že pred uradnim začetkom festivala.

Predstavniki medijev, vljudno vas v petek, 23. avgusta 2019, vabimo na slovesno odprtje dveh razstav v okviru 49. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Ob 16. uri bo odprtje razstave Ljudska glasbila sveta v prostorih Občine Kamnik, ob 17. uri pa bo sledilo odprtje razstave Skok čez mejo v Samostanu Mekinje.

O razstavah:

Razstava Ljudska glasbila sveta prikazuje različna ljudska glasbila iz 27 držav, pri čemer vsakemu pripada fotografija glasbila in opis glasbila v štirih jezikih, slovensko, angleško, špansko in francosko. Razstavo je pripravil CIOFF Youth s pomočjo nacionalnih sekcij CIOFF, tudi slovenske ZLTSS.

Odprtje razstave bo 23. avgusta ob 16. uri. Razstava bo odprta do 20. september v času uradnih ur Občine Kamnik, torej ob ponedeljkih od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, ob sredah od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure ter ob petkih od 8. do 13. ure.

Razstava Skok čez mejo bo prikazovala oblačilno dediščino slovenske in hrvaške manjšine v sosednih državah. Močni kulturni vplivi različnih narodnih skupnosti, v katerih se manjšine nahajajo, namreč sooblikujejo tudi izgled oblačilne kulture. Na razstavi je izbor oblačil iz zbirk Posudionice i radionice narodnih nošnji, Folklornega ansambla Zagreb Markovac in Akademske folklorne skupine France Marolt. Zaradi obsežnosti razstave je ta razdeljena na dva dela, drugi del bo v Galeriji nad Kavarno Veronika, ki bo odprta v četrtek, 5. septembra.

Odprtje razstave bo v petek, 23. avgusta, ob 17.00. Razstava na ogled do 20. septembra v času uradnih ur Samostana Mekinje, torej ob ponedeljkih od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, ob sredah od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure ter ob petkih od 8. do 13. ure. Za večje skupine odprtje po dogovoru. Od 6. do 8. septembra je razstava odprta od 10. do 18. ure.

V okviru 49. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine bosta potekali še dve razstavi, in sicer: #Zlato in belo# v Galeriji Dika (odprtje razstave bo 5. septembra ob 17. uri) ter že omenjeni drugi del razstave Skok čez mejo v Galeriji nad Kavarno Veronika (odprtje razstave bo 5. septembra ob 18. uri). Za sveže novice o 49. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.

Za več informacij:

Samo Trtnik

Odnosi z javnostmi

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
gsm: +386 40 433 628
e-mail: samo.trtnik@visitkamnik.com

 

***

OZADJE:

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so največji etnološki festival v Sloveniji, ki vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev. Britanski medij The Guardian ga je letos uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi. Začetki prireditve segajo v leto 1966, ko so Kamničani organizirali Dan narodne noše. Že prvo leto se je na prireditev odzvalo veliko število prosvetnih društev in posameznikov, tako iz Kamnika kot iz okolice. Prireditev je kar nekajkrat zamenjala ime, tako je leta 1986 Kamnik gostil 16. Dneve narodnih noš, folklore in obrti, kasneje se je preimenovala v Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine – to ime pa se je ohranilo vse do danes, ko je prireditev po številnih vsebinskih preoblikovanjih pridobila široko prepoznavnost. Vsako leto pa v nedeljo, zadnji dan festivala, poteka povorka narodnih noš, ki se je udeleži okoli 2000 posameznikov. Ti se za to priložnost posebej pripravljajo tudi več dni pred prireditvijo. Festival predstavlja ponos mesta, domačini pa mu radi rečejo kar “noše”.

 

 



X