Kako se izdela Trnič?

Kako se izdela Trnič?

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik je organiziral delavnico izdelovanja Trniča, ki je bila namenjena kmetijam, ki se ukvarjajo z mlečnimi proizvodi, proizvajalcem mlečnih izdelkov iz Kamnika in okolice ter turističnim vodnikom. Delavnica je potekala v Samostanu Mekinje vodila pa jo je Tatjana Koželj iz kmetije Pr’Španc, ki je ena od nosilk znanja o pridelovanju Trniča.

»Glavni namen te delavnice je bil, da se znanje o izdelovanju Trniča, kot pomembnega produkta v projektu Okusi Kamnika, prenaša naprej,« pojasnjuje direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger. »Naša želja je, da bi se s proizvajanjem tega pomembnega produkta v projektu Okusi Kamnika ukvarjalo več proizvajalcev mlečnih izdelkov. Večkrat se namreč na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik soočamo z večjim povpraševanjem po tem produktu kot pa je v tem trenutku ponudbe. Žal pa je realnost v kmetijstvu takšna, da so večji interes za delavnico pokazali turistični vodniki, tako da še naprej ostajamo pri le dveh proizvajalkah.«

Turistični vodniki, ki so se udeležili delavnice, bodo tako lahko v okviru svojih vodenj turistom prikazovali tudi izdelovanje tega velikoplaninskega sira. »Tako bomo lahko večjemu številu ljudi zagotovili izkušnjo izdelovanja Trniča ter tako še bolje predstavili to velikoplaninsko posebnost,« pojasnjuje dr. Tomaž Simetinger.

Delavnice se je udeležila tudi dr. Špela Ledinek Lozej iz Inštituta za slovensko narodopisje na ZRC SAZU, ki sodeluje pri oblikovanju Unescove liste nesnovne kulturne dediščine človeštva. »Trnič je že vpisan v nacionalni register, sedaj pa pripravljamo podlago za nominacijo na mednarodni seznam. Takšen prenos znanja, kot je potekal na tej delavnici, je pri oblikovanju takšnih seznamov izrednega pomena,« pojasnjuje dr. Špela Ledinek Lozej.

 

Vir: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

Za več informacij:

Samo Trtnik
gsm: +386 40 433 628
e-mail: samo.trtnik@visitkamnik.com

 X