Kdaj je knjiga most med kulturami – strokovni posvet o vključevanju raznolikosti

Kdaj je knjiga most med kulturami – strokovni posvet o vključevanju raznolikosti

V Mekinjskem samostanu  je v četrtek, 10.10.2019 potekal strokovni posvet o vključevanju raznolikosti z naslovom KDAJ JE KNJIGA MOST MED KULTURAMI.

Zasebni vrtec Zarja, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Občina Kamnik in Urbanistični inštitut Slovenije sodelujejo pri pilotnem projektu PlurAlps, ki je namenjen razvoju aktivnosti za vključevanje priseljencev. Posvet in nabava knjig so del pilotnega projekta PlurAlps, ki poteka na Jesenicah, v Postojni in v Kamniku. Zasebni vrtec Zarja in KFBK že nekaj let sodelujeta pri prizadevanju, da bi skupaj olajšala vključevanje priseljencev v novo okolje in sicer s projektom Jezik: moj, tvoj, naš. Na mednarodni konferenci PlurAlps 2018 sta oba zavoda za ta projekt prejela posebno priznanje.

Letos pa je PlurAlps knjižnici doniral 120 knjig v hrvaškem, bosanskem, srbskem, makedonskem in albanskem jeziku (knjige v petih jezikih in dveh pisavah).  Vse knjige bodo del medkulturne zbirke knjižnice, ki jo bralci lahko vsakodnevno obiščejo, prelistajo knjige in si jih izposodijo.

Na strokovnem posvetu v dvorani slikovitega mekinjskega samostana so sodelovali:

Dr. Marijanca Ajša Vižintin, ZRC SAZU, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije,

Sladjana Micković, OŠ Livada (Projekt Izzivi medkulturnega sobivanja),

Dr. Franci Jazbec, Društvo za razvoj in povezovanje družbenih ved in kultur Odnos,

in Sameer Sayegh, iraški pesnik, ki že od leta 2016 živi v Ljubljani.

Na zaključni interaktivni diskusiji, ki jo je vodila dr. Marjanca Ajša Vižintin sta sodelovala Anja Bezlova in Goran Završnik, KUD Pridenmožic.

Strokovno posvetovanje je potekalo v sozvočju stroke in dobre prakse. Vsi prisotni so se strinjali , da je knjiga res most med kulturami.

Po resnih temah je sledil zabavnejši del prireditve.

Ob arabskih ritmih smo občudovali plesni nastop otroške plesne skupine Luna, v kateri plešejo  begunski otroci pod okriljem Društva UP.

Zunanje bogate barve jeseni so se pomešale s človeško barvo, črni, beli in … na mizi knjige v petih jezikih in dveh pisavah. Slišimo različna,  imena Faila, Goran, Samir, Tsnim, Ramee Murad, Majda Anja, Merima, Ajša in …

Knjiga je most med kulturami. Žlahtnost dneva to potrdi s podarjenimi knjigami Plur Alpsa (iz rok župana Kamnika, gospoda Mateja Slaparja) Knjižnici Franceta Balantiča (v roke direktorice, gospe Brede Podbrežnik Vukmir), oziroma v roke otrok (za njih prejme direktorica vrtca Zarja, gospa Jelka Golob).

Seveda pa smo vsi pričakovali tudi nastop otrok iz vrtca Zarja. Tudi tokrat so se zelo potrudili in nas presenetili  z nastopom v angleščini in znakovnem jeziku (v okviru projekta ERASMUS+ in projekta LETS v sodelovanju z GSŠRM Kamnik).

Prireditev pilotnega  projekta PlurAlps pa sta zaključili mag. Barbara Černič Mali iz Urbanističnega inštituta Slovenije in Barbara Strajnar iz Občine Kamnik.

 

Vabljeni v Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik!

Nove zgodbe za mlade in mlade po srcu že čakajo na vas!

Vir: Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik



X