Kulinarično popotovanje s kuharskim mojstrom Janezom Bratovžem

Kulinarično popotovanje s kuharskim mojstrom Janezom Bratovžem

V okviru projekta »Preobrazba« v jesenskih in zimskih mesecih Javni zavod Mekinjski samostan izvaja vrsto zanimivih dogodkov, namenjenih občanom, parom, staršem, otrokom in ostalim. Včeraj zvečer se je v do zadnjega kotička zapolnjeni veliki obnovljeni dvorani Mekinjskega samostana odvijalo pravo kulinarično popotovanje in razvajanje s kuharskim mojstrom Janezom Bratovžem, ki ga je gostil partner projekta Noah Charney. Kulinarične dogodke pripravljamo v sodelovanju z revijo Dober tek, ki izhaja že od leta 1995 in je zvesta spremljevalka številnih slovenskih domov.

Kamničan Janez Bratovž je eden najbolj cenjenih kuharskih mojstrov v Sloveniji in prvi, ki je s svojo vrhunsko kulinariko zaslovel tudi v tujini. Njegova restavracija JB v Ljubljani se redno uvršča na lestvice najboljših na svetu, izbrana je bila celo med najboljših 10 v Evropi. Včeraj sta Noah in Janez v samostanu Mekinje pripravila kuharsko delavnico in hkrati obujala spomine na njuno križarjenje po različnih slovenskih kmetijah, ki pridelujejo vrhunske sestavine, bistvene za odlično kulinariko. Ob razvajanju naših brbončic sta predstavila novo knjigo, ki bo kaj kmalu ugledala luč sveta, obiskovalci, željni novih kuharskih znanj, pa so zanju pripravili številna vprašanja. Ob tem smo lahko od blizu opazovali, s kakšnim užitkom kuharski mojster Janez, na katerega so ponosne številke Kamničanke in Kamničani, pripravlja jedi, ob katerih nam zastane dih. Svoje kuharske sposobnosti pa je na zabaven način predstavil tudi gostitelj, ki je mojstra učil priprave slavne ameriške waldorfske solate.

Če ste včerajšnji kulinarični večer zamudili ali če ste ljubitelj kuhanja in peke, vas vljudno vabimo, da se nam naslednjič pridružite v torek, 11. decembra 2018, ko bo z nami Nataša Đurić in bo skupaj z Noahom Charneyjem razkrivala skrivnostni svet bakterij in kvasovk, ki moko in vodo spremenijo v kruh.

Vsi dogodki Javnega zavoda Mekinjski samostan so podrobneje predstavljeni v rubriki »Koledar dogodkov« na spletni strani https://samostanmekinje.si/ in so za udeležence večinoma brezplačni, zato ne zamudite enkratne priložnosti za nova znanja in prijetno preživete jesensko-zimske večere.X