Najboljšemu kolesarju v roke tradicionalna kamniška majolika

Najboljšemu kolesarju v roke tradicionalna kamniška majolika

Središče srednjeveškega mesta Kamnik je bil cilj najtežje etape 25. Dirke po Sloveniji. Zaključek te tako imenovane kraljevske etape, ki je vsebovala tri gorske cilje, je minil po želji Slovencev, saj si je zmago v šprintu po Šutni, ki jo imenujemo tudi najlepša ulica v Kamniku, priboril Slovenec Primož Rogljič, ki je s tem prevzel tudi zeleno majico vodilnega na dirki.

Pokal je zmagovalcu etape podelil podžupan Občine Kamnik Igor Žavbi, ki je ob tem dejal: »Čestitam vsem tekmovalcem in jim želim uspešno dirko tudi jutri. Vesel sem, da so se najboljši kolesarji ustavili tudi v našem mestu. Kamnik je namreč športno in kolesarsko mesto, kar dokazujejo številne kolesarske in ostale športne prireditve kot tudi uspehi kolesarskih in ostalih športnih klubov ter kamniških kolesarjev in ostalih športnikov. Takšna tekma kot se je odvijala danes pa temu daje še dodatno potrditev.«

Zmagovalec je prejel tradicionalno kamniško majoliko, ki jo je posebej za to priložnost izdelala slikarka Irena Radej. Posebnost kamniške majolike je grb v sredini, cvetje in značilni rumen in modri zaključki, ki predstavljajo stilizirane pave. Kamniška majolika je prepotovala ves svet in postala pomemben del kulturne dediščine Kamnika. Ta pomemben del kulturne dediščine ohranjajo v KUD Hiša Keramike, zakaj pa ne majolka v okviru svojih dejavnosti.

Največja kolesarska dirka v Sloveniji je sicer v Kamnik privabila večje število ljudi. Veliko število navijačev pa se je zbralo tudi ob progi. Primož Rogljič je bil deležen veličastnega sprejema na Kranjskem raku, med izstopajočimi navijači pa velja omeniti tudi KD Priden Možic, ki je ob vstopu v mesto kolesarje pozdravil s posebno instalacijo poimenovano Industrijsko gledališče Katzenberg. V televizijskem prenosu, ki so ga spremljali v številnih državah sveta, pa je bilo moč videti tudi štiri kamniške znamenitosti: Veliko planino, Arboretum Volčji Potok, Terme Snovik in Mali grad v srednjeveškem mestu. Na slednjem je posebno točko pripravila Folklorna skupina Kamnik, ki med plesom sestavila srce.

Naslednja priložnost za športno navijanje za slovenske kolesarje bo 8. julij, ko bo na podobni trasi potekal kolesarski maraton Alpe Scott. Da je največja kolesarska dirka potekala v Kamniku, so omogočili Občina Kamnik, Občina Luče, Občina Solčava, Zavod za turizem Preddvor, Oglaševalska agencija AdStar, Terme Snovik, IR Image, Pri Cerarju, Turistična agencija Vrankar, Kamp Resnik, Pod skalo – B&B, Hostel in Pub, Gostilna in penzion Repnik, Dolina Avantur in Turistična agencija Feel Green Travel.

Za več informacij:
Samo Trtnik, gsm: +386 40 433 628, e-mail: samo.trtnik@visitkamnik.com

Vir: Zavod za turizem, šport in kulturo KamnikX