Odprtje fotografske razstave Jesseja Burkea

Odprtje fotografske razstave Jesseja Burkea

Včeraj dopoldan se je v preddverju občinske stavbe odvijalo odprtje fotografske razstave Jesseja Burkea, in sicer v okviru tako imenovanega »Ameriškega kulturnega tedna«, ki se v teh dneh odvija v samostanu Mekinje, Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik ter Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik. Razstavo je odprl župan Matej Slapar, dogodka pa so se udeležili odpravnik poslov Veleposlaništva Združenih držav Gautam Rana, v. d. direktorice Javnega zavoda Mekinjski samostan Saša Ceglar Vidmar, Noah Charney in avtor razstave Jesse Burke.

»Ameriški kulturni teden« je projekt Javnega zavoda Mekinjski samostan v sodelovanju z Občino Kamnik in ameriškim Kamničanom Noahom Charneyem, ki ga je odobrilo Veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Ljubljani, in sicer s ciljem promocije in povečanja razumevanja ameriške kulture v Sloveniji ter kulturne izmenjave med državama. V teh dneh se bo tako v okviru projekta odvijalo marsikaj zanimivega, današnja razstava pa je prvi izmed dogodkov.

      

Avtor fotografske razstave Jesse Burke je eden najuspešnejših in najbolj vidnih mladih ameriških fotografov. Njegovo delo je bilo predstavljeno v vseh večjih publikacijah, vključno z New York Times, The Time Magazine, The New Yorker in drugje. Prav tako je delal za znamke Land’s End, the Grand Canyon, Busch Beer in številne druge znane znamke. Zbirka »The Wild & Precious« prinaša na ogled zaklade s serije cestnih popotovanj fotografa Jesseja Burkea in njegove hčerke Clover v zadnjih petih letih, z namenom raziskati svet narave. Za okrepitev povezanosti med njegovim otrokom in naravo je Burke uporabil te dogodivščine, da ji je dal izobrazbo, ki jo smatra za bistveno – takšno, ki razvija cenjenje, spoštovanje, ohranjanje in samozavest. Skupaj je tako imenovani tim »oče in hči« raziskoval plaže, pokrajino, nebo in živali. Ob potovanju po cestah sta dokumentirala prevožene poti, pokrajine, ki sta jih raziskovala, bitja, na katera sta naletela, celo obcestne motele, v katerih sta prenočevala.

Razstava govori veliko o ljubezni in starševstvu, kot je tudi uporaben priročnik o novodobnem okoljevarstvu. »Wild & Precious« razkriva krhek, kompliciran odnos med ljudmi in naravo in služi kot orožje za starše in otroke vsepovsod: Pojdi ven! »Wild & Precious« je sodobna ljubezenska zgodba med staršem in otrokom, naravo in družbo. Ob tem je avtor Burke zapisal: »Želim, da moji otroci resnično razumejo, kako čaroben je svet, ki ga poseljujemo, in kako smo mi, ljudje, sestavni del sistema. Želim, da čutijo globoko povezanost z vsakim aspektom njihove okolice.«

Ob odprtju sta zbrane pozdravila v. d. direktorice Javnega zavoda Mekinjski samostan Saša Ceglar Vidmar in Noah Charney, avtor razstave Jesse Burke je pripovedoval o nastajanju pričujočih del, zahvale za gostoljubje pa je med drugim izrazil odpravnik poslov Veleposlaništva Združenih državGautam Rana.

Župan Matej Slapar pa je razstavo odprl z naslednjo mislijo: »Spoštovani odpravnik poslov Veleposlaništva Združenih držav Amerike, spoštovani avtor razstave in vsi, ki ste se zbrali na današnjem odprtju razstave. Veseli me, da lahko v teh dneh, v okviru tako imenovanega Ameriškega kulturnega tedna, gostimo tudi avtorja pričujočih fotografij. Resnično lepe podobe je skozi fotografski objektiv prikazal avtor, zato iskrena hvala, da ste del sveta prinesli tudi v Kamnik. Vaše fotografije bodo sicer kratek čas krasile stene občinske stavbe, a si jih bo vseeno ogledalo kar nekaj obiskovalcev. Veseli smo, da vas lahko gostimo in vam ponosno pokažemo lepote našega mesta. Upam in prepričan sem, da boste navdih za fotografske presežke našli tudi tukaj, in verjamem, da bodo podobe Kamnika odšle izven njegovih meja. Želim vam prijetno bivanje, vas obiskovalke in obiskovalce, pa vabim, da se udeležite še ostalih dogodkov v okviru Ameriškega kulturnega tedna. Javni zavod Mekinjski samostan in Noah Charney so za vas pripravili marsikaj zanimivega. S tem je današnja razstava tudi odprta in vabljeni, da si jo ogledate.«

Vljudno vabljeni k ogledu razstave, ki bo v prostorih Občine Kamnik na ogled do predvidoma srede, 13. marca 2019, in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

 

Vir: Občina Kamnik



X