Odprtje prenovljenih prostorov samostana Mekinje v okviru projekta Preobrazba

Odprtje prenovljenih prostorov samostana Mekinje v okviru projekta Preobrazba

V okviru slovesnosti ob prazniku Občine Kamnik se je včeraj zvečer odvijalo uradno odprtje obnovljenih prostorov samostana Mekinje v okviru projekta Preobrazba. Ob tej priložnosti so si obiskovalci lahko ogledali prenovljene prostore, zbranim pa so se med drugim pridružili tudi župan Matej Slapar, podžupan Aleksander Uršič in vršilka dolžnosti direktorice Javnega zavoda Mekinjski samostan Saša Ceglar Vidmar. 

Občina Kamnik je v okviru projekta Revitalizacije samostana Mekinje kot orodja za oživitev opuščenega objekta kulturne dediščine in krepitev zmogljivosti prebivalcev urbanih območij – Preobrazba izvedla obnovo štirih večjih prostorov v pritličju samostana Mekinje. Projekt, katerega vodilni partner je Občina Kamnik, je bil potrjen na prvem javnem pozivu Lokalne akcijske skupine Srce Slovenije za sklad ESRR. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. V okviru projekta smo v skladu s kulturnovarstvenimi pogoji v štirih dvoranah v pritličju obnovili električne in strojne inštalacije, zamenjali tlake in talne obloge, izvedli pleskanje sten in uredili novo osvetlitev.

Poleg tega je bila izvedena temeljita sanacija velikega atrija, ki je obsegala izkop neustreznega materiala, polaganje novih elektroinštalacijskih napeljav, izvedbo ustreznega odvodnjavanja, nove utrjene podlage in novega nasutja. Obnovljen atrij, ki lahko sprejme približno 250 obiskovalcev, bo v poletni sezoni lahko služil kot izjemno prizorišče za različne prireditve. Vrednost preureditve pritličja, z vsemi dodatnimi deli (zaradi odkritih fresk) ter opremo prostorov je znašala 161.500 evrov, nepovratna sredstva sklada ESRR za omenjene stroške pa znašajo 97.000 evrov.

Višja svetovalka za ohranjanje stavbne dediščine in izgradnjo objektov družbenih dejavnosti Občine Kamnik ter vodja obnove v okviru projekta Preobrazba Uršula Mihelčič Glavan je ob odprtju podrobneje predstavila prenovo. Vršilka dolžnosti direktorice Javnega zavoda Mekinjski samostan Saša Ceglar Vidmar je zbrane povabila na številne druge dogodke, ki se odvijajo v Javnem zavodu Mekinjski samostan ter z navdušenjem pripovedovala o dogodkhi, ki smo jim bili v teh prostorih že priča.

Župan Matej Slapar pa je poudaril, da obnova prostorov v samostanu Mekinje, ki je pomemben lokalni kulturni spomenik, pomeni veliko pridobitev tako za sam samostan kot tudi za občino Kamnik in lokalno skupnost. Želimo, da bi s kakovostnimi vsebinami samostan postal prostor za neformalno druženje prebivalcev, namenjen povezovanju, izobraževanju, spodbujanju ustvarjalnosti, osebnostni rasti in krepitvi pripadnosti lokalnemu okolju.

Za kulturni program sta poskrbeli učenki Glasbene šole Kamnik Nadja Baša in Lea Burja, pod mentorstvom Svetlane Petrović, za preplet misli in besed pa Anže Slana. Sledilo je vodstvo po prenovljenih prostorih.

 

 

Vir: Lea Logar, Občina Kamnik



X