Ogled primerov dobrih praks na Južnem Tirolskem

Ogled primerov dobrih praks na Južnem Tirolskem

Lokalna akcijska skupina Srce Slovenije je za petek in soboto, 27. in 28. septembra 2019, organizirala 2-dnevni študijski obisk Južne Tirolske. Obiskali smo območje lokalne akcijske skupine LAG Pustertal, ki predstavlja eno od treh lokalnih akcijskih skupin v tem delu Italije, in obsega 26 občin ter vključuje glavno dolino in številne stranske doline, na primer Ahrntal in Gadertal. Glavno mesto je Bruneck z nekaj več kot 16 tisoč prebivalci, kar predstavlja peto največje mesto na Južnem Tirolskem.

Strokovne ekskurzije se je udeležilo 34 predstavnikov občin, podjetij, društev in drugih organizacij iz Srca Slovenije. Z nami je bil tudi veliki poznavalec Južne Tirolske in izkušeni vodnik g. Janez Bizjak. Predstavniki LAG Pustertal so nam pripravili skupaj s tamkajšnjimi predstavniki organizacij in ponudniki edinstven program s predavanji in ogledi na terenu od Brunecka čez Arhntal do Alta, kjer smo lahko zbrali številne vtise in ideje za naše delo v Srcu Slovenije.

Prvi postanek smo naredili v Avstriji na Vzhodnem Tirolskem, kjer so nas prijazno sprejeli v podjetju Villgrater Natur v vasi Innervillgraten. V kmečkem podeželskem okolju, kjer se krave in ovce pasejo v vrtoglavih strminah, je g. Joseph Schett razvil podjetje, v katerem skupaj z manjšimi lokalnimi podizvajalci predeluje ovčjo volno v vrhunske rokodelske izdelke – od oblačil, copat in čevljev do dekorativnih izdelkov, odej in vrhunskih ležišč. Danes v mednarodno uveljavljenem podjetju predelajo letno več kot 150 ton volne in odkupujejo ovčjo volno od številnih kmetov iz Avstrije. Vsekakor primer dobre prakse, ki dokazuje, da so lahko tudi tradicionalne veščine motiv za sodobno podjetniško udejstvovanje.

Pot smo nadaljevali proti Italiji, kjer sta nas pričakala Robert A. Steger in Stefanie Oberarzbacher, predstavnika LAG Pustertal. V mestni hiši v Brunecku sta nam predstavila način njihove organiziranosti in delovanja ter primere projektov, ki jih uresničujejo skozi sredstva, namenjena za razvoj podeželja. Artur Costabiei iz podjetja IDM se je v svoji predstavitvi osredotočil na delovanje in način turističnega povezovanja na Južnem Tirolskem ter načine soočanja s prekomernim in neenakomerno razporejenim turističnim obiskom. Hannes Knollseisen iz združenja počitniških kmetij pa je predstavil znamko Roter Hahn, ki povezuje pod strogo določenimi kriteriji skoraj 1.700 malih kmetij Južne Tirolske, na katerih se ukvarjajo z osnovno kmetijsko dejavnostjo, obenem pa ponujajo tudi dopolnilno dejavnost na področju turizma.

Sledil je ogled podjetja Bergila, kjer predelujejo zelišča v čaje, tinkture, olja in druge zeliščne izdelke. Zeliščne vrtove imajo na kar štirih hektarjih površin na različnih nadmorskih višinah, imajo pa tudi svojo destilarno. Poudarili so, da so za preboj na trgu pomembni edinstvena zgodba, vztrajnost in ljubezen do dela.

Večerjali smo v Pfalzenu na idilični lokaciji na kmetiji Kofler am Kofl, kjer so nam ponudili značilne kmečke jedi.

Naslednji dan smo začeli v Brunecku s predstavitvijo Dolomitov, ki so kot naravni park uvrščeni na seznam UNESCO svetovne dediščine. Predstavili so načrt upravljanja te naravne vrednote, načine vključevanja domačinov, izzive v zvezi s preobremenjenostjo nekaterih turističnih točk pa tudi konkretne ukrepe, s katerimi želijo zaščititi območje.

Spoznali smo primer dobre prakse upravljanja z vodami in se ustavili ob reki Ahr v mestu Gais in St. Georgen, ki so jo uspešno renaturizirali in uredili ob njej rekreativne in sprostitvene površine ter jo tako ponovno približali lokalnim prebivalcem.

Sledil je obisk domačije Moserhof v Steinhausu, kjer smo spoznali primer uspešnega podjetništva na podeželju. Na kmetiji se danes ukvarjajo s sirarstvom in pripravljajo za zaključene družbe vrhunske degustacije sira in drugih lokalnih dobrot. Gre za le enega od primerov uspešnih podjetniških praks s področja kmetijstva na podeželju Pustriške doline.

V času našega obiska smo se spoznali tudi z zgodovino Južne Tirolske, ki je pripomogla k pestri kulturni podobi teh krajev. V tej avtonomni provinci v severni Italiji so danes v uporabi trije jeziki skupaj živečih nemške, italijanske in ladinske etnične skupine prebivalcev. Ladini so staroselci, ki so prav do danes ohranili svoj poseben jezik, ki ima korenine v slovanskih jezikih. Svoj jezik in kulturo uspešno ohranjajo v nekaterih vaseh v Dolomitih, tudi v gorski vasi Lungiarü, do katere smo se sprehodili. Za poglobljeno spoznavanje ladinske kulture je sledil še ogled muzeja Ladinov na gradu Ciastel de Tor. 

Večerjali smo v gostilni Tlo Plazores v St. Vigil, kjer so prav tako kot prejšnji dve gostilni vključeni v znamko Roter Hahn. Njihova posebnost je, da imajo v ponudbi le jedi iz lokalnih sestavin, ki jih kupujejo od ponudnikov, ki so oddaljeni največ do 99 km.

Udeleženci ekskurzije smo se strinjali, da je Pustriška dolina zares lepa in urejena turistična destinacija. Gotovo je še posebej priljubljena zaradi vseh kulturnih posebnosti, čudovite pokrajine in gora, vključno s svetovno znano Unesco dediščino Dolomitov. Spoznali smo, da tamkajšnji ljudje pri razvoju veliko sodelujejo in sledijo skupni viziji, ki daje velik pomen zaščiti narave in kulturne dediščine ter ohranjanju kmetijstva ob hkratnem uravnoteženemu razvoju turizma. S svojo zgodbo dokazujejo, da je možen razvojni preboj tudi v krajih, ki niso enostavni za življenje, saj morajo ljudje obdelovati polja in travnike v visokih strminah in na pogled včasih tudi nemogočih razmerah.

   

Vir: LAS Srce Slovenije



X