POLETNA ŠOLA IN FESTIVAL STARE GLASBE BaroKam 2019

POLETNA ŠOLA IN FESTIVAL STARE GLASBE BaroKam 2019

Med 5.8. in 9.8.19 sta se  letos v prostorih Samostana Mekinje prvič odvijala poletna šola stare glasbe in festival stare glasbe BaroKam. Poletna šola je bila namenjena glasbenikom vseh generacij, ki so se želelli izpopolniti v stari izvajalski praksi na instrumentih kljunasta in prečna flavta, violončelo, solo petje, orgle ter čembalo. Letošnji mentorji poletne šole so bili violončelistka, prof. Kaja Kapus, flavtistka in kljunasta flavtistka, prof. Nevenka Tršan Hočevar ter čembalist in organist, red. prof. Egon Mihajlovič. Vsi prihajajo z Oddelka za staro glasbo Akademije za glasbo v Ljubljani in  so člani v letu 2018 ustanovljenega Slovenskega Baročnega Orkestra. Udeleženci poletne šole so se imeli pod njihovim vodstvom priliko izpopolniti v solistični kot tudi v  komorni igri. Svoje delo med tednom so predstavili na zaključnem koncertu udeležencev, ki je z odličnimi izvedbami baročnih del navdušil občinstvo. Skupni vtis mladih glasbenikov je bil, da so imeli v prostorih Samostana Mekinje odlične pogoje za samostojno delo, prav tako so bili navdušeni nad znanjem in prijaznostjo mentorjev, ki so ves čas usmerjali njihove priprave. Komaj čakajo na poletno šolo BaroKam 2020. Zahvala za gostoljubje gre zavodu Mekinjski samostan in v.d. direktorici ge. Saši Ceglar Vidmar.

Festival stare glasbe BaroKam je letos poleg že omenjenega zaključnega koncerta udeležencev ponudil še tri koncerte. Na prvem koncertu Zrcala Versaillesa, glasba za čembalo na dvoru Ludvika XIV, se je kot čembalist predstavil red. prof. Egon Mihajlovič z deli J. Ch. Chambonnières, J. –H. d`Anglebert, F. Couperin. Egon Mihajlovič velja za prvega profesionalnega glasbenika čembalista in specialista za staro glasbo na prostoru severozahodnega Balkana.

Na drugem koncertu Orgle Barok se je tokrat kot organist  v Župnijski cerkvi Mekinje predstavil ponovno Egon Mihajlovič. Egon Mihajlovič, redni profesor in vodja Oddelka za Staro glasbo na Akademiji za glasbo v Ljubljani se je predstavil z deli francoskega, španskega in italijanskega baroka de Cabezona, de Arauxa, Frescobaldija, Clèrambaulta, Marchanda. Egon Mihajlovič se je s svojim izborom programa in poglobljenimi izvedbami del globoko dotaknil občinstva, ki je občutilo polnost in hkrati vso raznolikost zvena mekinjskih orgel, enih najbolje zgrajenih orgel v Sloveniji. Pri tem gre zahvala  g. župniku Pavlu Piberniku in Župniji Mekinje, ki sta omogočila omenjeni koncert kot tudi nemotene priprave udeležencev poletne šole.

Na tretjem koncertu so se predstavili mentorji poletne šole: Nevenka Tršan Hočevar na baročni in kljunasti flavti in  Kaja Kapus na baročnem violončelu ob spremljavi čembalista Egona Mihajloviča. Izvedba del Sammartinija, Telemanna, Fescha, Gabriellija in Vivaldija je bila hrana za dušo občinstva.

Ob zaključku velja omeniti obljubo in idejo red. prof. Egona Mihajloviča o razširitvi poletne šole in festivala BaroKam 2020 v Samostanu Mekinje na mednarodne okvire, z vključitvijo priznanih profesorjev in glasbenikov iz tujine.

mag. Nevenka Tršan Hočevar

 



X