Slavnostno odprtje mednarodne filatelistične razstave Alpe-Jadran Slovenija 2019

Slavnostno odprtje mednarodne filatelistične razstave Alpe-Jadran Slovenija 2019

Včeraj popoldan se je v idiličnem atriju samostana Mekinje odvijalo odprtje mednarodne filatelistične razstave Alpe-Jadran Slovenija 2019, ki se jo je udeležil tudi župan Matej Slapar skupaj z njeno ekscelenco, veleposlanico Republike Češke Věro Zemanovo, predsednikom svetovne filatelistične organizacije Bernardom Bestonom, predsednikom evropske filatelistične federacije Jose  – Ramonom Moreno, predsednikom Filatelistične zveze Slovenije Petrom Suhadolcem, predsednikom organizacijskega odbora Alpe-Jadran Slovenija 2019 Igorjem Pircem, predsednikom delovnega dogovora Alpe Jadran Heimanom Tschernatschem in ostalimi gosti ter navdušenci filatelije. Filatelisti, ki se zavedajo pomembnosti ohranjanja kulturne dediščine, zgodovine in kulture skozi znamke.

Filatelistično društvo Ivan Vavpotič Kamnik, ki letos obeležuje 70. obletnico delovanja, združuje ljubitelje zbiranja znamk in ostalega filatelističnega materiala ter hkrati ohranja spomin na oblikovalca prve jugoslovanske znamke Verigar, Kamničana Ivana Vavpotiča. Skupaj s Filatelistično zvezo Slovenije so tako pripravili mednarodno filatelistično razstavo Alpe-Jadran »SLOVENIJA 2019«, ki bo od 28. do 31. marca 2019 potekala v prostorih Javnega zavoda Mekinjski samostan, in sicer pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Razstava in mednarodno srečanje je posvečeno tudi očetu prvih slovenskih poštnih znamk, saj bo razstavljena obsežna zbirka Verigarjev, katerih avtor je slikar Ivan Vavpotič, v Kamnik pa je pripeljala preko 60 tujih gostov.

Namen razstave je uveljavljati filatelijo, negovati in razvijati medsebojne odnose in filatelistično kulturo med filatelisti regije Alpe Jadrana ter prikazati ustvarjalnost in inovativnost z razstavljenimi tekmovalnimi zbirkami. V tekmovalnem delu bodo sodelovali razstavljavci iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije, Švice in Slovenije, v častnem razredu pa zbirke prvih znamk držav Češkoslovaške, Hrvaške in Slovenije.

Ob odprtju razstave je zbrane nagovoril tudi župan Matej Slapar, ki je povedal: »Ponosen sem, da boste z mednarodno filatelistično razstavo Alpe-Jadran »SLOVENIJA 2019« kar nekaj pomembnih mejnikov tako za zgodovino slovenske filatelije, kot tudi našo skupno zgodovino, počastili v prečudovitem okolju Mekinjskega samostana. In verjamem, da boste v teh dneh, ime našega mesta in njegovih lepot znali ponesti preko njegovih meja. Kako pomembno vlogo je v zgodovini filatelije odigral Kamnik, zelo dobro vedo člani Filatelističnega društva Ivan Vavpotič Kamnik, ki z veliko vnemo poudarjajo in ohranjajo dediščino našega rojaka. Ivan Vavpotič je, kot izjemno nadarjen umetnik in akademski slikar, tudi na področju filatelije postavil pomemben mejnik, saj je oblikoval prvo jugoslovansko znamko »Verigar«. Znamke so fenomen in niso le nosilke vizualnih simboličnih sporočil, ampak tudi nacionalne identitete in kulture. Filatelija širi obzorja in briše meje. Povezuje regije,  da bi s skupnimi močmi lažje in bolje skrbela za razvoj in prihodnost. Zbirateljstvo je plemenita strast, je želja po pridobivanju, posedovanju, razvrščanju, zbiranju, proučevanju, študiju in estetskem uživanju. In znamke igrajo pomembno vlogo pri spodbujanju vrednot posamezne družbe, so njen zaščitni znak ter predstavnik zgodb, ki bodo za vedno ostale natisnjene na tako pomembnem koščku papirja. Zapisane za sedanjo generacijo in nosilke dediščine za prihodnje generacije. Želim vam nepozabno druženje v objemu Kamniško Savinjskih Alp, in upam, da bo ta izjemni filatelistični dogodek v prelepem okolju samostana Mekinje, pustil pečat na vaši zbirateljski poti. Obenem pa želim, da bi se v naše srednjeveško mesto, ki je ponosni lastnik številnih zgodb, tudi zgodbe Ivana Vavpotiča, vedno znova in znova radi vračali.«

Predsednik organizacijskega odbora Igor Pirc pa je poudaril, da se je organizacijski odbor lepo potrudil, da je razstava takšna, kot je in je vesel, da se je ob tej priložnosti zbralo toliko pomembnih ljudi s področja filatelije.

Za kulturni program je poskrbel trobilni kvartet Pihalnega orkestrPošte Slovenije.

Vljudno vabljeni k ogledu razstave, in sicer v prostorih samostana Mekinje danes do 19. ure, v petek od 9. do 18. ure, v soboto od 9. do 18. ure in v nedeljo od 9. do 14. ure. Vstop prost.

 

 

Avtor: Lea Logar, Občina Kamnik



X