Slovenski baročni orkester s svojo “Ekstravaganco” navdušil poslušalce

Slovenski baročni orkester s svojo “Ekstravaganco” navdušil poslušalce

V prenovljenih dvoranah Samostana Mekinje je v petek 15.3.2019 natopal baročni orkester in consort SBO. Zasedba je bila ustanovljena leta 2018 in  deluje pod umetniškim vodstvom dirigenta in čembalista, izr. prof.  Egona Mihajloviča. Predstavlja prvo inštitucijo v Republiki Sloveniji, ki skrbi in se aktivno zavzema za ozaveščanje in promocijo slovenske ter evropske glasbene dediščine iz obdobja renesanse in baroka.

V prvem delu se je zasedba predstavila z izborom znanih madrigalov in opernih scen Claudija Monteverdija (1583-1643). Tako so bile na sporedu med drugim prolog »La Musica« iz opere Orfej ter znameniti ariji »Oblivion soave« in »Pur ti miro, pur ti godo« . V drugem delu so zazvenele arije »Piangero«,  »V adoro, pupille«,  »Da tempesta«  in druge  iz opere Georga Friedricha Händla (1685-1750) »Julij Cezar v Egiptu«.

      

Kot solistka je v omenjenih arijah nastopila kanadska sopranistka slovenskega rodu Theresa Plut, ki se uvršča med naše najuspešnejše operne in koncertne pevke. Kritiki hvalijo njen »kristalno jasen glas z izrazitimi višinami«.  Prav tako je navdušila občinstvo na koncertu v Samostanu Mekinje. Celoten koncert  je posnela RTV SLO za predvajanje na programih Radia 1 in Ars.

Vir: Slovenski baročni orkester



X