Utrinek z delavnice zavoda Vezal o skrivnosti motivacije otrok

Utrinek z delavnice zavoda Vezal o skrivnosti motivacije otrok

V soboto, 5. maja, se je skoraj 50 udeležencev udeležilo prve delavnice na temo motivacije otrok, ki sta jo v samostanu Mekinje izvedla Leonida in Albert Mrgole iz zavoda Vezal, ki sta partnerja v projektu Preobrazba. Med udeleženci so prevladovali starši otrok v starosti od 4 do 26 let (največ staršev otrok v osnovni šoli), prav tako pa tudi vzgojiteljice in učiteljice otrok.

Po uvodnih predstavitvah predavateljev, načina dela ter udeležencev in njihovih potreb, je sledilo delo v manjših skupinah. Udeleženci so se  na ta način počutili varno in sprejeto. Ustvarjeno je bilo vzdušje naravnanosti do izobraževanja v veščinah starševstva, ki se bistveno razlikuje od (navadno prikrite) naravnanosti, da je z udeleženci nekaj narobe ter potrebujemo pomoč.

Delavnica je potekala dinamično in kljub celodnevnemu trajanju niti za hip ni bilo dolgočasno. Delo se je odvijalo med zanimivimi zgodbami, s katerimi sta predavatelja pojasnjevala temeljne principe vzgojne dinamike, med osebnim delom, kjer so udeleženci raziskovali svojo opremljenost za vzgojno delovanje, med delom v celotni skupini in delom v majhnih skupinah, kjer so udeleženci vadili določene tehnike poslušanja in povezovanja.

Na koncu dneva je večina udeležencev izrazila željo po nadaljevanju in novih možnostih podobnega izobraževanja. Kar udeleženci najbolj cenijo so iskrene in osebne izkušnje izvajalcev delavnice, ki jih posredujeta na sproščen in na trenutke tudi humoren način.

Domov so odšli z bogatimi izkušnjami in idejami za spremembe v lastnem vzgojnem delovanju. Delo v majhnih skupinah jih je medsebojno povezalo in dobili so izkušnjo, da lahko svoje izkušnje pri vzgoji delijo z drugimi.

Nekaj spontanih izjav udeležencev:

»Prosim, nadaljujta s svojim delom, ker to je za nas res neprecenljivo.«

»Dobila sem toliko novih idej, da imam zagon za kar nekaj časa.«

»Ko človek posluša vaju, je videti vse tako preprosto. Ampak danes sem se naučila, da lahko tudi jaz ravnam podobno.«

»Meni so se najbolj vtisnila vajina humorna sporočila, kako lahko skupaj pospravimo kuhinjo brez velike drame in se pri tem imamo fino.«

»Hvala za vajino iskrenost in odprtost. Vidim, da sta tudi vidva povsem običajna človeka. Verjamem vama ravno zaradi tega, ker govorita iz lastnih izkušenj. In v tem sta zelo različna od drugih podobnih učiteljev.«

»Domov odhajam pomirjena in verjamem, da bomo od zdaj v naši družini bolj povezani in mirni.«

»Kako neverjetna je izkušnja dela v majhni skupini, kjer smo bili v hipu med seboj povezani in smo se počutili popolnoma varno. Občutek, da te nekdo posluša in sliši pa je fantastičen.«

»Hvaležna sem za te programe, ki so nam dostopni in tako kvalitetnega izobraževanja še nisem doslej doživela nikjer.«

Vir: zavod Vezal



X